sâmbătă, 4 martie 2017

Paradigma evolutiei


De-a lungul Sushumnei se afla cele sapte chakre principale. Prin intermediul evenimentelor vietii, energia vitala este impinsa de la baza coloanei vertebrale in sus, iar chakrele - mai precis petalele chakrelor - intra treptat in stare de functiune, devenind luminoase.   Urcand de-a lungul Sushumnei, energia vitala privita ca rezultanta vectoriala evolutiva este atrasa de fiecare chakra. Cu cat energia vitala urca mai sus pe canalul Sushumna, vitalizand chakrele, cu atat omul este mai evoluat.Procesul complex al urcarii energiei vitale pe canalul Sushumna, paralel cu intrarea in stare de functiune a chakrelor, se desfasoara de-a lungul intregii vieti. Incepand cu momentul nasterii, omul primeste experienta de viata, precum si informatii din mediu; aceaste informatii ajung sub forma unei energii luminoase la chakre, care au rolul de a le metaboliza si transforma.Experientele de viata si informatiile din mediu sunt inmagazinate in petalele chakrelor. Concomitent cu acumularea experientei de viata, din sediul sacral este emisa una din cele patru tipuri de energii vitale, care se manifesta prin rezultanta vectoriala evolutiva. Experientele omului, o data inmagazinate in petalele chakrelor sub forma unor impulsuri energetice luminoase, atrag energia vitala corespunzatoare.Evolutia spirituala a omului este, asadar, rezultatul cumulat al experientei de viata si, implicit, al reactiei celor patru planuri cuantice, care se manifesta prin cele patru tipuri de energii vitale.Cele patru tipuri de energii sunt emise datorita atractiei naturale a unei chakre. Chakra este cea care atrage energia vitala si nu energia vitala este cea care urca singura.
In momentul in care omul are o anumita experienta de viata sau traire interioara, petala unei chakre intra brusc in stare de activitate, atragand simultan, ca un magnet, energia vitala a unuia dintre cele patru planuri cuantice. 
Evolutia umana se desfasoara de-a lungul a sapte etape principale. Fiecare dintre cele sapte etape evolutive corespunde intrarii in stare de functiune a unei chakre si urcarii energiei vitale cvadruple - rezultanta vectoriala evolutiva - de-a lungul canalului Sushumna pana la nivelul corespondent.Urcarea energiei vitale cvadruple - a rezultantei vectoriale evolutive - pe Sushumna, dupa principiul termometrului evolutiv, si activarea progresiva a sistemului celor sapte chakre constituie ceea ce putem denumi a fi paradigma evolutiei umane. Fiecare dintre cele sapte chakre principale reprezinta o treapta sau o clasa evolutiva. Astfel, cand energia vitala cvadrupla - rezultanta vectoriala evolutiva - ajunge la jumatatea distantei intre muladhara si svadistan, omul patrunde in prima clasa evolutiva. In momentul in care energia vitala cvadrupla (a spiritului, a corpului duh, a sufletului, a aurei exterioare) urca pe Sushumna pana la nivelul chakrei svadistan, omul patrunde in cea de-a doua clasa evolutiva. Cand energia vitala urca pana la nivelul chakrei manipura, omul patrunde in a treia clasa evolutiva. In momentul in care energia vitala urca pe Sushumna pana la nivelul chakrei anahata, omul patrunde in a patra clasa evolutiva.Cand, in decursul evolutiei, energia vitala urca pana la nivelul chakrei vishuddi, omul patrunde in cea de-a cincea clasa evolutiva, iar in momentul in care energia vitala urca pana la nivelul chakrei ajna, omul patrunde in cea de-a sasea clasa evolutiva.
In mod normal, urmand aceeasi logica, ar trebui ca, in momentul in care energia vitala depaseste chakra ajna si porneste spre chakra sahasrara, omul sa intre in a saptea clasa evolutiva. Totusi, incepand de la nivelul ajnei, lucrurile incep sa se complice. Evolutia capata o turnura speciala, diferita de ceea ce ne-am putea imagina in stadiul actual de intelegere. Dupa cum Eugen poate remarca prin cea de-a doua vedere, in epoca de astazi nu exista prea multi oameni din prima categorie, cei din clasa intai evolutiva, la fel cum nu exista prea multi oameni din clasele evolutive a sasea si a saptea. Cel mai inalt nivel evolutiv care poate fi remarcat in marile orase este clasa a cincea. Oamenii din cea de-a sasea categorie sunt extrem de putini; multi dintre ei sunt retrasi, undeva, in afara civilizatiei omenesti, in schituri, manastiri sau in alte locuri izolate. Oamenii din a saptea clasa evolutiva sunt inexistenti, cel putin in marile orase.Din acest motiv, in cele ce urmeaza, vom vorbi mai mult despre oamenii din clasele evolutive a doua, a treia si a patra. Cei mai multi dintre oamenii care traiesc in prezent si care formeaza media, fac parte din clasa a treia evolutiva - clasa ce tine de activitatea plenara a chakrei manipura si de urcarea corespunzatoare a energiei vitale cvadrupla - rezultanta vectoriala evolutiva.     
Paradigma evolutiei umane este, de fapt, o scoala care cuprinde sapte clase. Aceasta este Scoala vietii. Fiecare clasa este legata de o chakra si de intrarea in stare de functiune, prin intermediul experientelor de viata, a tuturor petalelor unei chakre. Urmarea cursurilor, de-a lungul celor sapte clase, presupune intrarea treptata in stare de functiune a celor sapte chakre principale.Totusi, parcurgerea celor sapte clase evolutive nu se poate produce intr-o singura existenta. Asa ceva ar fi imposibil. Urcarea energiei vitale de-a lungul sistemului celor sapte chakre principale se face de-a lungul multor existente, in multe mii de ani. Treptat, de-a lungul existentelor de spirit incarnat in lumea materiala, prin experiente de viata multiple si variate, se produce intrarea in functiune a petalelor chakrelor si ridicarea energiei vitale cvadruple - rezultanta vectoriala evolutiva - de la baza coloanei vertebrale pana in crestetul capului, acolo unde se afla chakra Sahasrara. 
Se stie ca fiecare chakra are mai multe petale. Muladhara are patru petale, svadistan are sase petale, manipura are zece petale, anahata are douasprezece petale, vishuddi are saisprezece petale, ajna are - potrivit traditiei - doua petale, iar sahasrara are - potrivit aceleiasi traditii - o mie de petale. Daca am compara paradigma evolutiei realizata potrivit principiului termometrului evolutiv cu urmarea cursurilor unei scoli, atunci fiecare petala a unei chakre ar corespunde unui trimestru. Totusi, chakrele nu fac altceva decat sa metabolizeze experientele de viata si sa le transforme in insusiri ontologice la nivel auric. Fiecare petala a unei chakre are rolul sau specific; petalele intra in functiune doar in momentul in care omul are un anumit tip de experienta.Vorbind metaforic, se poate spune ca rezultanta vectoriala evolutiva face patru pasi pana la prima chakra, inca sase pasi pana la a doua, alti zece pasi pana la a treia, inca doisprezece pasi pana la a patra, alti saisprezece pasi pana la a cincea, inca doi pasi pana la a sasea, si alti o mie de pasi pana la chakra a saptea. Este lesne de inteles ca "pasii" corespund petalelor chakrelor, adica trimestrelor din cele sapte clase evolutive ale Scolii vietii.     
Din punctul de vedere al simbolisticii chakrelor - simbolistica imprimata in mod efectiv atat la nivelul chakrei, cat si in reprezentarile universal folosite - paradigma evolutiei umane poate fi ilustrata schematic prin transformarea patratului in cerc. 
Prima chakra, muladhara, corespunde parcurgerii primei etape evolutive; ea poate fi reprezentata printr-un patrat intr-un cerc. Circumferinta cercului este egala cu suma laturilor patratului, ceea ce poarta numele de cuadratura cercului. Cercul simbolizeaza perfectiunea care exista la nivelul Terrei aurica, in care a fost introdus patratul, adica omul "neslefuit". A doua chakra, svadistan, corespunde celei de-a doua clase evolutive; ea poate fi
reprezentata printr-un cerc care circumscrie doua patrate, in interiorul carora se afla un cerc mai mic. Reprezentarea chakrei svadistan semnifica miscarea, cheia de bolta a evolutiei in Terra aurica. Cercul semnifica constiinta, iar patratele semnifica corpurile aurice in curs de slefuire. Pentru fiecare dintre chakrele urmatoare se adauga cate un patrat cercului ce le cuprinde pe toate; la nivelul celei de-a saptea chakre, sahasrara, care corespunde celei de-a saptea clase evolutive, toate patratele trasate in cerc formeaza o stea cu 28 de unghiuri. Cele 28 de unghiuri sunt atat de apropiate unele de altele incat par sa formeze o sfera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.