marți, 17 ianuarie 2017

Corpurile aurice derivate 1


Omul este asadar format din mai multe aspecte fundamentale: individualitatea care are o natura spirituala,personalitatea,care are o natura sufleteasca si materialitatea, care este formata din corpul material. Ca efect al manifestarii individualitatii si personalitatii prin intermediul materialitatii apar corpurile aurice derivate.     Individualitatea nemuritoare a omului este formata din patru elemente fundamentale: spiritul, invelisul spiritului, corpul cauzal si corpul duh. Aceste elemente componente, datorita naturii energetice foarte inalte, nu se pot manifesta in mod direct in trupul material sau, cel putin, nu o pot face in actualul stadiu de evolutie; dupa cate se pare, nu o vor putea face inca mult timp de acum inainte. De aceea, la fiecare intrupare, este nevoie ca aceast ansamblu care este individualitatea sa-si formeze un invelis temporar; individualitatea se reflecta, dupa cum este si firesc, de-a lungul unei singure existente, prin suflet, adica prin ceea ce numim personalitate. 
Spiritul, invelisul spiritului, corpul cauzal al spiritului si corpul duh se reflecta in cele trei structuri aurice ale sufletului: sufletul propriu-zis, coconul sufletului si corpul sufletului.     
Samanta sufletului situata la nivelul laringelui este reflectarea spiritului, coconi este reflectarea corpului cauzal al spiritului, iar corpul sufletului este reflectarea corpului duh.     
Sufletul este reflectarea, pentru o singura existenta incarnata, a spiritului si, prin urmare, manifesta atributele acestuia. 
Coconul sufletului este reflectarea, pentru o singura existenta incarnata, a corpului cauzal al spiritului si manifesta caracteristicile acestuia. Experientele dintr-o singura incarnare sunt stocate la nivelul acestei structuri aurice. Acesta este ceea ce unii definesc a fi "subconstientul". 
La randul sau, corpul sufletului este reflectarea corpului duh pe parcursul unei singure existente incarnate, caruia ii manifesta atributele si caracteristicile.     
La toti oamenii, la nastere, sufletul este tabula rasa. Din acest punct de vedere, toti oamenii sunt egali. Indiferent de nivelul lor evolutiv reflectat la nivelul corpului duh, din punctul de vedere al sufletului, toti oamenii pleaca din acelasi punct: tabula rasa. Pe aceasta pagina alba care este sufletul, in functie de faptele omului, se vor scrie experientele vietii. Personalitatea incepe sa se manifeste prin nasterea in trup fizic si se formeaza de-a lungul anilor, pe masura acumularii experientelor. Prin insusi faptul de a exista, deci de a acumula experiente, omul isi formeaza karma: aceasta este karma existentei prezente. In timpul existentei, karma este inmagazinata in "subconstient", adica in coconul de culoare alb-mata, situat la nivelul laringelui si eflectata in sigiliile karmice situate la nivelul corpului sufletului.     
Karma acumulata de-a lungul unei existente nu este transferata complet de la nivelul corpului sufletului la nivelul corpului duh, decat dupa trecerea prin Poarta mortii. Abia in momentul trecerii prin Poarta mortii, karma este transferata individualitatii, iar acest fapt are o mare insemnatate, daca ne gandim la faptul ca inseamna o sansa imensa pentru orice om. Atata timp cat omul nu trece prin Poarta mortii, informatiile continute la nivelul sufletului, care reprezinta karma acumulata in actuala existenta, nu sunt transmise corpului duh, ceea ce permite arderea lor chiar si in ultimele zile ale vietii. Poate ca o boala la sfarsitul unei existente inseamna o sansa, desigur foarte dureroasa, acordata in extremis omului pentru a-si plati anumite datorii si a evita astfel transferarea karmei de la nivelul personalitatii la nivelul individualitatii.     
Concluzionand cele afirmate anterior, se poate spune ca, pentru a se manifesta plenar la nivelul planului fizic, individualitatea nemuritoare (formata din spirit, corpul cauzal al spiritului si din corpul duh) isi construieste, ca reflectare limitata de sine, atat personalitatea - formata din suflet - cat si corpul material. Ca manifestare in plan material a acestor elemente, se dezvolta corpurile aurice derivate: corpul eteric, corpul emotiilor, corpul astral, corpul mental inferior, corpul mental superior si corpul spiritual.     
Corpul material se formeaza in perioada gestatiei intrauterine, pe baza energiilor modulate informational, continute la nivelul individualitatii - mai ales, a celei acumulate la nivelul corpul duh.   Corpul eteric a primit foarte multe denumiri, iar existenta sa este bine cunoscuta de bioenergeticieni, care lucreaza in mod curent asupra lui. De-a lungul timpului, corpul eteric a primit nu mai putin de nouazeci de denumiri. Egiptenii l-au denumit ka, evreii nephesh, hindusii l-au denumit corp pranic, chinezii l- au denumit qi - prin qi se intelege, de regula, energia care sustine trupul - grecii l-au denumit pneuma, filozofii evului mediu l-au denumit arche, anima mundi, liquor vitae, corp odic etc. Dintre denumirile cel mai des utilizate in ultimul timp putem retine: dublu vital, corp bioenergetic sau corp bioplasmatic. In limbajul teosofilor apare uneori sub denumirea linga sharira.     
Rolul corpului eteric este de a asigura buna functionare a trupului material. Fara existenta corpului eteric, trupul material, supus entropiei atotprezente la nivelul intregii lumi materiale, s-ar dezintegra rapid, asa cum se intampla cu orice cadavru. De fapt, la moarte, corpul eteric isi inceteaza activitatea, iar trupul este lasat sub dominatia fortelor ce exista in lumea materiala. Rezultatul actiunii legii entropiei este prea bine cunoscut pentru a mai fi descris in detaliu.     
Totusi, in ceea ce priveste corpul eteric, pentru clarvederea lui Eugen, lucrurile sunt ceva mai complexe. Prin clarvedere, Eugen percepe nu unul, ci doua aspecte distincte ale corpului eteric. Despre acest ansamblu se poate vorbi din doua puncte de vedere. Ansamblul poate fi considerat ca fiind format din doua straturi ale aceluiasi corp sau poate fi considerat ca fiind format din doua corpuri. In primul rand, este vorba despre corpul eteric interior, care este mai mic decat trupul material; acest corp este intrucatva asemanator corpului duh. De fapt, corpul eteric despre care este vorba aici este o emanatie directa a corpului duh. El are o culoare albicioasa, brazdata de numerosi curenti energetici aflati in continua miscare. Corpul eteric interior nu reproduce organele interioare ale trupului material, dar poseda anumite elemente anatomice specifice. Cel mai important element anatomic al corpului eteric interior este un "organ" de forma sferica, situat la cativa centimetri sub ombilic. Acest organ de forma sferica este acumulatorul de energie al corpului eteric.     
In al doilea rand este vorba despre corpul eteric exterior, care este situat chiar la nivelul epidermei. Corpul eteric exterior reproduce structura si infatisarea corpului material. Propriu vorbind, el este dublura energetica perfecta a trupului material. Corpul eteric exterior nu este nici el mai mare decat corpul material, dar reproduce perfect organele trupesti. Ceea ce, intr-adevar, depaseste limitele trupului material este radiatia sau aureola corpului eteric exterior - pe care, pentru a o distinge ca element reflectat, o putem denumi camp sau aura de sanatate. Ea depasesete cu aproximativ cinci-zece centimetri conturul trupului material.     
Corpul eteric exterior are culoarea gri-albastruie. La nivelul corpului eteric exterior se pot pecepe foarte clar contrapartile tuturor organelor anatomice ale corpului material. La acest nivel se poate determina foarte clar starea de sanatate a fiecarui organ si a fiecarui element anatomic cu mult inainte ca disfunctiile sa se poata manifesta la nivelul trupului material. Daca o persoana are un organ sau un membru lipsa - o mana, un picior, un deget -contrapartea eterica a acestor organe se poate observa prin clarvedere. Cu timpul, contrapartea energetica a membrelor lipsa se retrage, disparand de la nivelul eteric. 
La fel ca si in cazul altor structuri aurice, pentru a nu crea confuzii, desi este vorba despre doua aspecte distincte ale corpului eteric, la care se adauga aura de sanatate, vom considera intregul ansamblu prin formula inglobatoare de corp eteric. De altfel, privite de la distanta, data fiind structura lor oarecum asemanatoare, nu exista diferente notabile intre cele doua aspecte ale corpului eteric, dar este de datoria clarvazatorului de a semnala acest aspect, chiar daca acest fapt inedit poate contraria.     
Corpul eteric (considerat ca ansamblu) pulseaza neincetat. In momentul pulsatiilor, corpul eteric emite zeci de parfumuri si de sunete, care se modifica neincetat. Corpul eteric emite mirosuri specifice, asemanatoare intrucatva mirosurilor florale: de ghiocei, de violete sau de fan proaspat cosit. Corpul eteric emite o muzica suava, asemanatoare cu sunetul emis de mii de tuburi de cupru, care vibreaza si se ating in adierea vantului. Corpul eteric emite aceleasi sunete si mirosuri ca si intreaga lume eterica.La nivelul corpului eteric exista numeroase elemente anatomice specific eterice. 
Astfel, corpul eteric este strabatut de o retea complicata de canale prin care circula energia. Aceste canale energetice au primit diferite denumiri de-a lungul timpului. In ziua de astazi, datorita influentei definitorii a intelepciunii extrem orientale, aceste canale au fost denumite prin termenul sanscrit de nadisuri, termen pe care il vom folosi si noi. La nivelul corpului eteric exista trei canale energetice principale. Cele trei canale energetice principale - pe care Eugen le poate remarca foarte clar prin clarvedere - au primit numele Sushumna, Pingala si Ida. In afara celor trei canale principale,exista un numar nedeterminat, oricum foarte mare, de canale secundare, de mai mica importanta. O parte din aceste canale secundare au fost denumite meridiane, folosindu-se un termen preluat din stravechea intelepciune chineza. Unele canale au un rol definitoriu in buna functionare a trupului si a corpului eteric, in timp ce altele au importanta pentru procesul evolutiv uman in ansamblu.     
In afara canalelor prin care circula energia, exista si alte elemente componente, care fac posibila functionarea corpului eteric si a fiintei umane. Aceste elemente, care apar celei de-a doua vederi ca niste vartejuri de energie, au primit denumirea de chakre - de la sanscritul chakra, care inseamna roata, prin extensie vartej.     
De-a lungul coloanei vertebrale a omului, insirate pe canalul central, Sushumna, sunt situate sapte chakre principale. In afara celor sapte chakre fundamentale, mai exista un numar mare de chakre mai mici, cu diferite roluri si functiuni. Aceste chakre de mai mica importanta sunt mai luminoase sau mai putin luminoase,in functie de nivelul evolutiv al omului si de activitatea specifica, desfasurata la un anumit moment. De asemenea, la nivelul corpului eteric clarvederea lui Eugen poate remarca un curent energetic vital, o energie de viata fundamentala, ce pare sa porneasca de la nivelul chakrei muladhara. Energia vitala se ramifica si "curge" prin nadisuri, precum un lichid curge printr-un tub, transformandu-se neincetat in forme de energie particulare. Fiecare dintre aceste energii particulare are propria sa culoare, propriul sau miros si propriul sau sunet.     
Totusi, energia de viata care anima trupul, desi porneste dintr-un loc situat la baza coloanei vertebrale, nu este energia cunoscuta sub numele Kundalini, ci, probabil, numai o manifestare a sa. De altfel, Kundalini este o energie transfizica, care nu pare sa fie situata la nivelul eteric al fiintei omenesti, ci la un nivel mult mai profund. Vom continua sa denumim energia ce urca de la baza coloanei vertebrale prin termenul energie vitala sau energie de viata, evitand sa o confundam cu Kundalini. Putem conveni ca energia vitala poate fi o forma de manifestare a lui Kundalini - care actioneaza pe timpul vietii omului pentru a mentine structura aurica umana in stare de functionare. Ea poate fi identificata cu acele sufluri de viata sau vanturi despre care amintesc vechile scrieri sanscrite.     Urmatorul corp auric, corpul emotional, este situat, spatial, imediat dupa corpul eteric. El exprima senzatiile si emotiile primare ale omului, motiv pentru care, la fel de bine, poate fi denumit corpul senzatiilor. Nivelul sau de manifestare vibratorie este apropiat de cel al trupului fizic. La nivelul acestui corp se exprima senzatiile si emotiile primare ale omului. Corpul emotional este un corp de forma ovoidala, care nu copiaza structura corpului fizic. Conturul corpului emotional depaseste cam cu sapte-zece centimetri limitele trupului fizic, ocupand un spatiu bine delimitat in interiorul si in exteriorul acestuia. El se prezinta ca un balon ce imita imprecis trupul fizic, mult mai lat la umeri si mai subtire in partea inferioara. Corpul emotional este alcatuit din formatiuni energetice fumurii, de diferite culori - cele mai des intalnite sunt culorile rosu, galben si albastru - ce nu se amesteca intre ele. Aceste formatiuni energetice colorate ce apar ca niste norisori translucizi, emit sunete si parfumuri diferite, in functie de starile de moment ale omului.     Atunci cand omul are senzatii si emotii intense, la nivelul corpului emotional se produc modificari rapide ale configuratiei culorilor, sunetelor si mirosurilor. Aceste modificari se produc atat de rapid incat, in momentul in care clarvazatorul doreste sa descrie o anumita configuratie, aceasta s-a si schimbat. Fiecare stare sau senzatie se manifesta printr-o anumita configuratie. Norisorii se deplaseaza rapid, in functie de starea senzoriala si emotionala a omului, intrand uneori in interiorul corpului eteric. In momentul in care patrund in corpul eteric, norisorii devin mult mai fluizi si, intrucatva, diferiti de modul in care se prezinta la nivelul corpului emotional. La persoanele care au senzatii si stari negative - de angoasa, spaima, frica, teroare - norisorii se coloreaza in culori intunecate, urate, emitand sunete joase si dizarmonice,asemanatoare sirenei ragusite a unui vapor care paraseste rada unui port. Simultan, mirosul corpului emotional devine aproape pestilential.     
In momentul in care omul este bine dispus si percepe lucruri placute sau se simte confortabil, corpul emotional capata culori frumoase, vii, deschise, sunetul devine foarte melodios, ca si cum ar fi emis de mii de clopotei de argint, iar mirosul devine aseamanator cu cel al florilor de primavara.     
Corpul astral este situat, cel putin spatial, imediat dupa corpul emotional. Corpul astral reflecta sentimentele si dorintele omului. El nu trebuie confundat cu corpul emotional, care reflecta doar senzatiile si emotiile primare. Ca structura aurica, corpul astral are o forma ovoidala, mult mai ampla decat a corpului emotional. Corpul astral depaseste cu peste optezeci de centimetri limitele epidermei trupului material. Practic, corpul astral invaluie toate celalalte corpuri ale aurei. Corpul astral este alcatuit din formatiuni colorate de energie, care nu se amesteca unele cu altele. 
Atunci cand o persoana este plina de suparare sau de ura, formatiunile noroase de la nivelul corpului astral se coloreaza in culori inchise, urate, emitand sunete foarte joase, la fel ca si in cazul corpului emotional. Dimpotriva, in momentul in care o persoana iubeste sincer o alta persoana, corpul astral devine un bulgare stralucitor de culoare trandafirie, cu o pelicula argintie pe margine. In acest caz, mirosul emis seamana cu un suav parfum de trandafiri, iar sunetul este foarte melodios, distingandu-se o melodie ce se repeta parca la infinit: AAAEEEOOO... Aceasta melodie, ce se aude ca pe un fond de harpe, rasuna simultan din mai multe locuri.     
Corpul astral este asemanator membranei unui difuzor ce vibreaza in momentul in care impulsurile electromagnetice se transforma in sunete. Primind impusurile din mediu, vibreaza si se coloreaza in functie de natura impulsului. Intrucat impulsurile primite sunt sentimente sau dorinte, inseamna ca fiecare norisor sau formatiune energetica ce apare la nivelul corpului astral reflecta sentimentele si dorintele persoanei respective. Informatiile provenite din mediul exogen sunt "procesate" de corpul astral si transmise mai departe prin intermediul chakrelor. Chakrele sunt ca niste cilindri ce fac legatura intre toate straturile aurei. 
Prin clarvedere, Eugen poate observa cum flashurile luminoase de energie ce provin din mediu sau de la alti oameni sunt aspirate foarte rapid prin intermediul chakrelor. In momentul in care o chakra metabolizeaza informatia, o transmite la suflet si la corpul duh. 
In ziua de astazi, se confunda adesea corpul duh cu corpul astral, afirmandu-se ca omul patrunde in lumea de dincolo "invesmantat" in corpul astral. Acest fapt este nu numai inexact, ci chiar ilogic. Corpul astral - element care apare clarvederii ca o radiatie ce se intinde pana la optzeci de centimetri sau mai mult de trupul material - este intr-o continua modificare. In ceea ce priveste compozitia coloristica si forma sub care se prezinta, corpul astral este cel mai instabil element al fiintei umane. In fond, atat forma, cat si compozitia coloristica a corpului astral, nu reprezinta altceva decat manifestarea unor energii modulate informational, ce se modifica cu repeziciune, in functie de dorintele si sentimentele momentane ale omului. Corpul astral, atat de instabil, nu poate constitui temelia prin care sa se poata manifesta fiinta umana in lumea de dincolo. Individualitatea omului nu poate fi constituita dintr-o structura aurica instabila, caci omul si-ar pierde identitatea. De altfel, prin clarvedere, Eugen poate remarca modul in care corpul astral, la fel ca si celelalte corpuri aurice derivate, isi inceteaza existenta la moarte, fiind resorbite prin intermediul chakrelor - ca prin niste palnii - in elementul suflet si, apoi, in corpul duh. In consecinta, corpul astral - ca sediu al dorintelor si pasiunilor - nu este si nu poate fi "vehiculul" omului in lumea de dincolo. Cel ce, intr-adevar, constituie temelia fiintei umane este corpul duh, a carui stabilitate energetico-informationala, manifestata prin culoarea unica si prin structura sa interioara, neatinsa de sentimente si de stari afective trecatoare, permite continuitatea constiintei, potrivit legii continuitatii informatiei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.